• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Index articole


MARIRE (magnification)
Este un termen folosit in legatura cu lentila si a devenit in timp egal cu puterea atunci cand este descrisa marimea unei lentile cu zoom. O lentila de 16-160mm este o lentila zoom de 10X, adica are o marire de 10.
Exemplu: la o lentila varifocala 3.5-8mm aveti un factor de marire de 2.29(8/3.5=2.29).

N.T.S.C.
Este prescurtarea de la National Television Systems Committee si denumeste standardul pentru formatul de televiziune introdus de acest comitet pentru a uniformiza transmisiunile tv astfel incat toate sa fie compatibile, fie in alb/negru sau color. Acest sistem are formatul 720x486 si 30 de cadre pe secunda, fiecare cadru (frame) este alcatuit din 525 de linii individuale de scanare si este folosit in SUA, Canada, Japonia etc. Pentru Europa este valabil formatul PAL (alte formate sunt CCIR si SECAM).
OSD (meniu OSD) - in CCTV meniul OSD (on screen display) este o functie a acelor camere de supraveghere video care dispun de un ccd si un dsp avansat care permit astfel utilizatorilor sa ajusteze imaginea camerei in functie de locatia in care este instalata; astfel se poate regla:
- parametrii imaginii (culoare, contrast, luminozitate, awb, dnr...)
- parametri de expunere (shutter, agc, blc, dwdr...)
- functii speciale precum detectia si zonele la miscare, zone private , HLC (high light compensation), smart IR etc.
Meniul OSD are setari diferite in functie de DSP-ul si CCD-ul utilizat de camera de supraveghere.
P.A.L. (phase alternating line)
Standardul european de televiziune perfectat de prof.Walter Brauch. Sistemul PAL are un numar de 25 de cadre/secunda (50 interlaced-intretesute), formatul 720x576, fiecare cadru este alcatuit din 625 de linii individuale de scanare. Din cele 625 de linii existente, doar 576 sunt vizibile, restul fiind folosite pentru a transmite alte informatii (ex. date de sincronizare).

PAN AND TILT
Denumeste un suport pe care este montata camera de supraveghere video; acesta roteste camera in plan orizontal (pan=stanga - dreapta) si vertical (tilt= sus - jos).

PIXEL
Prescurtare de la “picture element”. Un pixel este cea mai mica suprafata a unei imagini de televiziune care poate fi delimitata printr-un semnal electric. Numarul de elemente ale imaginii (pixeli) dintr-o imagine, precum si caracteristicile lor geometrice (inaltime si latime) ofera informatii cu privire la cate detalii sunt si la claritatea acestora.

REZOLUTIE VERTICALA SI ORIZONTALA
Defineste cantitatea de detaliu dintr-o imagine in sens vertical si orizontal. Este exprimata in numarul de “linii tv” (LTV sau TVL), verticale si orizontale care pot fi vazute la o distanta egala cu inaltimea imaginii, in general daca in specificatiile tehnice ale camerelor de supraveghere video este mentionata o singura rezolutie atunci aceasta se refera la REZOLUTIA ORIZONTALA ( data de numarul de linii verticale).

SATURATIE (saturation)
Referitor la culoare, defineste gradul la care culoarea este pura sau diluata cu lumina alba si este descrisa prin termeni precum “stralucitor”, culoare “inchisa”/”deschisa”, “pastel”, etc.

SCANARE (scanning)
Miscarea unui fascicol de electroni de la stanga la dreapta si de sus – jos peste o suprafata tinta folosita pentru a produce un semnal video si de a reproduce o imagine vizuala.

S.D.K. (Software Development Kit)
Un program cu ajutorul caruia producatorii permit utilizatorilor sa adauge functii noi la produsul lor.

SHUTTER
Circuit electronic care controleaza timpul de integrare a luminii in senzor, de obicei sub 1/60 secunde.

(S/N) SIGNAL TO NOISE RATIO
Raportul semnal/zgomot: raport intre semnalul video folositor si zgomotul nedorit. Exprimat de obicei in decibeli (dB). Camerele de supraveghere bune trebuie sa aiba acest raport de minim 48dB(cu cat raportul este mai mare, cu atat imaginea este mai clara).

SYNC
Se refera la o parte a semnalului video, este o prescurtare a cuvantului “a sincroniza”: partea semnalului video care sincronizeaza scanarea monitorului cu scanarea unei imagini. Impulsurile verticale si cele orizontale sunt folosite pentru a mentine sincronizarea fasciculului de electroni.

SEMNAL DE SINCRONIZARE (sync signal)
Semnalul folosit pentru sincronizarea scanarii.

SINCRONIZARE (synchronizing)
Mentinerea a doua sau mai multe procese de scanare in faza.

SUPER HAD (Hole-Accumalation Diode) CCD
chip video pentru camerele de supraveghere video, produs de firma SONY Corporation - reprezinta o versiune a sensorului de inalta performanta CCD HAD, care se caracterizeaza prin sensibilitate imbunatatita prin incorporarea unei noi generatii de semiconductori, tehnologie dezvoltata de SONY Corporation.(SUPER HAD – este o marca inregistrata SONY Corporation)
SUPER HAD II CCD
o generatie noua, superiora de chip video(senzor de imagine) pentru camerele de supraveghere video, produs de SONY Corporation cu sensibilitate ridicata cel putin 1000mV pe micron2 (SUPER HAD II – este o marca inregistrata SONY Corporation)
VITEZA LENTILEI (factorul F)
Se refera la capacitatea lentilei de a transmite lumina, reprezentata prin raportul dintre distanta focala si diametrul lentilei. O lentila rapida este sub F1.4; o lentila lenesa depaseste F1.8; cu cat este mai mare valoarea, cu atat este mai inceata lentila.
ZGOMOT (noise)
In domeniul video, acest termen se refera la aspectul de “purici” al imaginii cauzat de interferente electrice; mai apare in cazul in care cantitatea de lumina este mai mica decat cerintele de luminozitate ale camerei - pentru camere fara IR, aparitia imaginii "zgomotoase" poate fi datorata si pierderilor de semnal pe cablu in cazul distantelor mari de cablu.