• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Index articole


D.V.R. (digital video recorder)
Este un dispozitiv digital de inregistrare a imaginilor captate de camerele de supraveghere video, permite un acces mult mai usor la evenimentele inregistrate, fiind in zilele noastre cel mai utilizat dispozitiv de inregistrare in CCTV; exista sub forma de placa de captura instalata intr-un sistem PC sau de sine statator ca standalone.

EFFIO
prescurtare de la “Enhanced Features and Fine Image Processor” este un procesor de semnal (DSP) produs de SONY care realizeaza rezolutii foarte mari cu un nivel ridicat de calitate privind reproducerea culorilor si are un raport S/N de peste 50 - 52 db.
(EFFIO – este o marca inregistrata SONY Corporation)

E.L.C. (electronic light control)(denumirea mai nou-folosita este Electronic Shutter)
Functie prin care camera compenseaza schimbarile subtile de lumina in aplicatiile de interior fara utilizarea lentilei autoiris. Selectati aceasta functie cand este folosita o lentila fixa sau manuala (multe dintre camerele produse astazi au inglobata aceasta functie automat in electronica camerei cctv).

EXview HAD CCD / EXview HAD II CCD
chipuri video care imbunatatesesc in mod radical calitatea imaginii la lumina redusa, prin includerea zonei de lumina aproape de infrarosu a imaginii, care devine astfel vizibila de structura de baza a senzorului HAD.
(EXviewHAD – este o marca inregistrata SONY Corporation)

DISTANTA FOCALA (focal length)
Distanta dintre lentila si senzorul de imagine la care obiectul este vizualizat clar si este exprimata in milimetri (mm). Cu cat distanta este mai mica, cu atat campul de vizualizare este mai larg; distantele focale mari ingusteaza campul de vizualizare.

FORMATUL CAMEREI

Se refera la dimensiunea senzorului de imagine ( cip / chip video ): cele mai obisnuite formate sunt 1/3”, 1/4”, etc. Dimensiunea senzorului influenteaza in mod direct campul de vizualizare obtinut. Astfel, cand se foloseste o lentila de 6mm pe o camera cu senzorul de 1/3”, se obtine un unghi de vizualizare de 37 grade. Daca aceeasi lentila este montata pe o camera cu senzorul de ½”, unghiul creste la 56 de grade si 74 de grade pe un senzor de 2/3”.

F STOP

Se refera la lumina: capacitatea lentilei cctv de a primi lumina. Indica viteza lentilei – cu cat valoarea este mai mica (f1.2, f1.4), cu atat lentila este mai buna. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat scade cantitatea de lumina care trece printr-o lentila (cu 50%).- in conformitate cu datele producatorilor de lentile, valoarea F creste odata cu distanta focala.

F.P.S.
(frames per second)
Cadre pe secunda: notiune care defineste vizualizarea imaginilor - in timp real (real time) sunt de 25 cadre/secunda in standard PAL sau 30 cadre/secunda in standardul NTSC.

GAMA

Este o valoare numerica ce indica nivelul de contrast al imaginilor captate de camera de supraveghere video. O valoare de 1 este o caracteristica liniara; mai putin de 1 inseamna o curba sau un contrast mai slab dat de o imagine mai delicata.

HUE
Corespunzator intensitatii culorilor pentru rosu, albastru, verde etc.

IESIRE (output)
Este nivelul semnalului la iesire al unui amplificator sau al altui dispozitiv.

I.R. (infrared light)
Este tipul de lumina in infrarosu, situata sub spectrul vizibil ochiului uman. De obicei se refera la lungimi de unda mai mari de 700-750 nm. Imaginile in infrarosu sunt alb/negru(monocromatice).

IMPEDANTA
Valoarea de intrare sau iesire a unui element dintr-un sistem care determina tipul de cablu de transmisie ce trebuie folosit. Cablul trebuie sa aiba aceeasi impedanta cu componentul. Este exprimata in Ohmi. De exemplu, cablurile coaxiale folosite in sistemele cctv sunt de 75 Ohmi: RG59, RG60

IP DINAMIC (dynamic IP)
Vezi IP address –adresa IP.

IP STATIC
Vezi “adresa IP”.

IRIS
Deschiderea reglabila a lentilei camerei care controleaza cantitatea de lumina care trece prin lentila.

IRIS MANUAL (manual iris)
Se refera la o categorie de lentile la care irisul este reglat manual, spre deosebire de lentila autoiris, care este controlata de camera.

LENTILA AUTOIRIS
(autoiris lens)
Lentila autoiris este o lentila cu un iris mecanic controlat de un motoras sau alt dispozitiv electronic si care raspunde la schimbarile nivelului de luminozitate receptionata de camera de supraveghere video. Irisul se deschide mai mult pe masura ce lumina care loveste cipul video scade si se inchide cand lumina creste. Lentila controleaza automat cantitatea de lumina care ajunge la cip (acest tip de lentila era foarte folositor cu putin timp inainte cand electronica proprie a camerei, care micsoreaza sau mareste nivelul de luminozitate electronic, era ineficienta).

LENTILA (lens)
Lentila este o componenta optica transparenta alcatuita din mai multe piese de sticla optica cu suprafete curbe (de obicei sferice, se folosesc si asferice dar apar doua probleme: ori calitate slaba ori pret ridicat) care folosesc lumina transmisa de un obiect pentru a forma o imagine reala sau virtuala a acelui obiect.

LENTILA ZOOM (zoom lens)
Lentila cu lungime focala variabila. Componentele lentilei sunt puse in miscare pentru a-si schimba pozitia, variind astfel distanta focala si unghiul de vizualizare printr-o serie specifica de mariri. Marimea acestor lentile este exprimata in paleta de distante focale (de ex: 11-110 sau 6-15) care indica cele doua valori ale distantelor focale. Au de asemenea un factor de marire precum 6X sau 10X. Lentila de 11-110mm este o lentila 10X pentru ca daca inmultim 11mm, campul de vizualizare maxim cu 10, rezultatul este 110mm, adica campul minim de vizualizare.

LUX
Masoara intensitatea luminii. Este o unitate de sistem international in care metrul este unitate de lungime. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat.