• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6

Index articole

A-C

 

ADRESA IP
Adresa de protocol internet (IP) este o serie de numere unice precum 123.231.32.2 cu care se identifica un singur calculator atunci cand intra pe internet. Adresa de IP poate fi:
-adresa fixa (statica) = adresa IP fixa nu se schimba niciodata fiind destinata echipamentelor ce necesita conexiuni permanante la Internet/Retea; este in contrast cu o adresa IP dinamica ce se poate schimba oricand. Majoritatea furnizorilor de acces la internet pot aloca o adresa IP statica sau un bloc de adrese statice pentru o taxa mica.
-adresa dinamica =este o adresa IP ce se poate schimba oricand fiind destinata echipamentelor ce nu necesita conexiune permanenta la Internet/Retea.; aceasta adresa IP este alocata de catre furnizorul de acces la internet (ISP) sau de catre un Server DHCP. Aceasta este destinata unui numar mare de clienti ce nu necesita aceeasi adresa IP mereu, din mai multe motive. Calculatorul va prelua automat o adresa IP cand se conecteaza la reteaua respectiva fara sa fie nevoie sa fie cunoscute detaliile retelei respective privind configurarea.

A.G.C. (automatic gain control)
Functie a camerei de supraveghere video care amplifica semnalul video cand acesta incepe sa scada sub o valoare data din cauza faptului ca cipul nu primeste destula lumina.

A.L.C. (automatic light control)
functia care permite circuitului de autoiris fie sa se concentreze asupra punctelor luminoase si sa accentueze detaliile, fie sa le ignore (cel mai folosit), luminand detaliile din umbre. Aceasta functie este buna cand folositi lentila autoiris.

ASPECT RATIO
Raportul imaginii in functie de inaltime si latime. Raportul standard este de 4 x 3 pentru sistemele standard, 5 x 4 pentru 1K x 1K, si de 16 x 9 pentru HDTV. De exemplu: un monitor de 15” (masurat in diagonala) este lat de 12” si inalt de 9”. Latimea este de patru ori 3” , iar inaltimea de trei ori 3” , deci raportul este de 4 la 3.

AUTO LIGHT RANGE
Se refera la lumina: lumina diurna sau nocturna la care poate camera de supraveghere video sa functioneze.

AUTOMATIC BRIGHTNESS CONTROL
Circuitul electronic care controleaza luminozitatea aparatului in functie de lumina ambientala.

A. W. B. (automatic white balance)
Functie a unei camere de supraveghere video care ajusteaza automat culorile pentru a mentine zonele albe.

B.L.C. (back light compensation)
Este o functie electronica prin care camera de supraveghere video compenseaza lumina puternica din fundal pentru a scoate in evidenta detaliile care in mod normal ar fi putin vizibile.

B.N.C.(Mufa tip)
Conector video, cel mai frecvent utilizat component in cctv pentru cablul coaxial, usor de folosit, cu pierderi mici de semnal.

C si CS MOUNT
Standardul de montare a unei lentile la o camera cctv. Camera cu formatul C, formeaza imaginea la 17.524mm in spatele lentilei, in timp ce camera cu tipul CS, formeaza imaginea la 12.5mm. Standardul CS este cel mai utilizat astazi.

CARCASA (housing)
Carcasa camerei: protejeaza camera cctv de mediul inconjurator (praf, stropi, aburi, etc).; poate fi simpla sau termostatata (cu ventilator pentru functionarea in timpul verii si incalzire pentru functionarea in timpul iernii).

C.C.D. (charged couple device)
Dispozitivul ce transforma o imagine optica in curent electric care este apoi transformat in semnal video, cunoscut si ca cipul video al camerei de supraveghere.

C.C.T.V. (closed circuit television)
Sau T.V.C.I., televiziune cu circuit inchis: sistem de transmisie a imaginilor video intr-un circuit inchis.

C-MOS
(complementary - Metal Oxide Semiconductor)
Este un cip care produce imagini de calitate mai slaba decat cipul CCD.

CABLU COAXIAL
Cablul folosit pentru a transporta semnale de joasa tensiune. Impedanta cablului coaxial folosit in industria cctv este de 75 Ohm.

CADRU (frame)
In domeniul video, cadrul este o imagine ce dureaza 1/30 dintr-o secunda si este alcatuita din doua campuri intretesute de 525 linii orizontale.- pentru standardul NTSC.
Pentru standardul PAL dureaza 1/25 dintr-o secunda.

CRESTERE
(gain)
O crestere de tensiune sau putere semnal video, de obicei, exprimata în dB.

COMPOSITE VIDEO SIGNAL
Semnal video compozit: un semnal video compus din toate elementele care alcatuiesc standardul PAL sau NTSC.