A-C
ADRESA IP
Adresa de protocol internet (IP) este o serie de numere unice precum 123.231.32.2 cu care se identifica un singur calculator atunci cand intra pe internet. Adresa de IP poate fi:
-adresa fixa (statica) = adresa IP fixa nu se schimba niciodata fiind destinata echipamentelor ce necesita conexiuni permanante la Internet/Retea; este in contrast cu o adresa IP dinamica ce se poate schimba oricand. Majoritatea furnizorilor de acces la internet pot aloca o adresa IP statica sau un bloc de adrese statice pentru o taxa mica.
-adresa dinamica =este o adresa IP ce se poate schimba oricand fiind destinata echipamentelor ce nu necesita conexiune permanenta la Internet/Retea.; aceasta adresa IP este alocata de catre furnizorul de acces la internet (ISP) sau de catre un Server DHCP. Aceasta este destinata unui numar mare de clienti ce nu necesita aceeasi adresa IP mereu, din mai multe motive. Calculatorul va prelua automat o adresa IP cand se conecteaza la reteaua respectiva fara sa fie nevoie sa fie cunoscute detaliile retelei respective privind configurarea.
A.G.C. (automatic gain control)
Functie a camerei de supraveghere video care amplifica semnalul video cand acesta incepe sa scada sub o valoare data din cauza faptului ca cipul nu primeste destula lumina.
A.L.C. (automatic light control)
functia care permite circuitului de autoiris fie sa se concentreze asupra punctelor luminoase si sa accentueze detaliile, fie sa le ignore (cel mai folosit), luminand detaliile din umbre. Aceasta functie este buna cand folositi lentila autoiris.
ASPECT RATIO
Raportul imaginii in functie de inaltime si latime. Raportul standard este de 4 x 3 pentru sistemele standard, 5 x 4 pentru 1K x 1K, si de 16 x 9 pentru HDTV. De exemplu: un monitor de 15” (masurat in diagonala) este lat de 12” si inalt de 9”. Latimea este de patru ori 3” , iar inaltimea de trei ori 3” , deci raportul este de 4 la 3.
AUTO LIGHT RANGE
Se refera la lumina: lumina diurna sau nocturna la care poate camera de supraveghere video sa functioneze.
AUTOMATIC BRIGHTNESS CONTROL
Circuitul electronic care controleaza luminozitatea aparatului in functie de lumina ambientala.
A. W. B. (automatic white balance)
Functie a unei camere de supraveghere video care ajusteaza automat culorile pentru a mentine zonele albe.
B.L.C. (back light compensation)
Este o functie electronica prin care camera de supraveghere video compenseaza lumina puternica din fundal pentru a scoate in evidenta detaliile care in mod normal ar fi putin vizibile.
B.N.C.(Mufa tip)
Conector video, cel mai frecvent utilizat component in cctv pentru cablul coaxial, usor de folosit, cu pierderi mici de semnal.
C si CS MOUNT
Standardul de montare a unei lentile la o camera cctv. Camera cu formatul C, formeaza imaginea la 17.524mm in spatele lentilei, in timp ce camera cu tipul CS, formeaza imaginea la 12.5mm. Standardul CS este cel mai utilizat astazi.
CARCASA (housing)
Carcasa camerei: protejeaza camera cctv de mediul inconjurator (praf, stropi, aburi, etc).; poate fi simpla sau termostatata (cu ventilator pentru functionarea in timpul verii si incalzire pentru functionarea in timpul iernii).
C.C.D. (charged couple device)
Dispozitivul ce transforma o imagine optica in curent electric care este apoi transformat in semnal video, cunoscut si ca cipul video al camerei de supraveghere.
C.C.T.V. (closed circuit television)
Sau T.V.C.I., televiziune cu circuit inchis: sistem de transmisie a imaginilor video intr-un circuit inchis.
C-MOS (complementary - Metal Oxide Semiconductor)
Este un cip care produce imagini de calitate mai slaba decat cipul CCD.
CABLU COAXIAL
Cablul folosit pentru a transporta semnale de joasa tensiune. Impedanta cablului coaxial folosit in industria cctv este de 75 Ohm.
CADRU (frame)
In domeniul video, cadrul este o imagine ce dureaza 1/30 dintr-o secunda si este alcatuita din doua campuri intretesute de 525 linii orizontale.- pentru standardul NTSC.
Pentru standardul PAL dureaza 1/25 dintr-o secunda.
CRESTERE (gain)
O crestere de tensiune sau putere semnal video, de obicei, exprimata în dB.
COMPOSITE VIDEO SIGNAL
Semnal video compozit: un semnal video compus din toate elementele care alcatuiesc standardul PAL sau NTSC.
D.V.R. (digital video recorder)
Este un dispozitiv digital de inregistrare a imaginilor captate de camerele de supraveghere video, permite un acces mult mai usor la evenimentele inregistrate, fiind in zilele noastre cel mai utilizat dispozitiv de inregistrare in CCTV; exista sub forma de placa de captura instalata intr-un sistem PC sau de sine statator ca standalone.
EFFIO
prescurtare de la “Enhanced Features and Fine Image Processor” este un procesor de semnal (DSP) produs de SONY care realizeaza rezolutii foarte mari cu un nivel ridicat de calitate privind reproducerea culorilor si are un raport S/N de peste 50 - 52 db.
(EFFIO – este o marca inregistrata SONY Corporation)
E.L.C. (electronic light control)(denumirea mai nou-folosita este Electronic Shutter)
Functie prin care camera compenseaza schimbarile subtile de lumina in aplicatiile de interior fara utilizarea lentilei autoiris. Selectati aceasta functie cand este folosita o lentila fixa sau manuala (multe dintre camerele produse astazi au inglobata aceasta functie automat in electronica camerei cctv).
EXview HAD CCD / EXview HAD II CCD
chipuri video care imbunatatesesc in mod radical calitatea imaginii la lumina redusa, prin includerea zonei de lumina aproape de infrarosu a imaginii, care devine astfel vizibila de structura de baza a senzorului HAD.
(EXviewHAD – este o marca inregistrata SONY Corporation)
DISTANTA FOCALA (focal length)
Distanta dintre lentila si senzorul de imagine la care obiectul este vizualizat clar si este exprimata in milimetri (mm). Cu cat distanta este mai mica, cu atat campul de vizualizare este mai larg; distantele focale mari ingusteaza campul de vizualizare.
FORMATUL CAMEREI
Se refera la dimensiunea senzorului de imagine ( cip / chip video ): cele mai obisnuite formate sunt 1/3”, 1/4”, etc. Dimensiunea senzorului influenteaza in mod direct campul de vizualizare obtinut. Astfel, cand se foloseste o lentila de 6mm pe o camera cu senzorul de 1/3”, se obtine un unghi de vizualizare de 37 grade. Daca aceeasi lentila este montata pe o camera cu senzorul de ½”, unghiul creste la 56 de grade si 74 de grade pe un senzor de 2/3”.
F STOP
Se refera la lumina: capacitatea lentilei cctv de a primi lumina. Indica viteza lentilei – cu cat valoarea este mai mica (f1.2, f1.4), cu atat lentila este mai buna. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat scade cantitatea de lumina care trece printr-o lentila (cu 50%).- in conformitate cu datele producatorilor de lentile, valoarea F creste odata cu distanta focala.
F.P.S. (frames per second)
Cadre pe secunda: notiune care defineste vizualizarea imaginilor - in timp real (real time) sunt de 25 cadre/secunda in standard PAL sau 30 cadre/secunda in standardul NTSC.
GAMA
Este o valoare numerica ce indica nivelul de contrast al imaginilor captate de camera de supraveghere video. O valoare de 1 este o caracteristica liniara; mai putin de 1 inseamna o curba sau un contrast mai slab dat de o imagine mai delicata.
HUE
Corespunzator intensitatii culorilor pentru rosu, albastru, verde etc.
IESIRE (output)
Este nivelul semnalului la iesire al unui amplificator sau al altui dispozitiv.
I.R. (infrared light)
Este tipul de lumina in infrarosu, situata sub spectrul vizibil ochiului uman. De obicei se refera la lungimi de unda mai mari de 700-750 nm. Imaginile in infrarosu sunt alb/negru(monocromatice).
IMPEDANTA
Valoarea de intrare sau iesire a unui element dintr-un sistem care determina tipul de cablu de transmisie ce trebuie folosit. Cablul trebuie sa aiba aceeasi impedanta cu componentul. Este exprimata in Ohmi. De exemplu, cablurile coaxiale folosite in sistemele cctv sunt de 75 Ohmi: RG59, RG60
IP DINAMIC (dynamic IP)
Vezi IP address –adresa IP.
IP STATIC
Vezi “adresa IP”.
IRIS
Deschiderea reglabila a lentilei camerei care controleaza cantitatea de lumina care trece prin lentila.
IRIS MANUAL (manual iris)
Se refera la o categorie de lentile la care irisul este reglat manual, spre deosebire de lentila autoiris, care este controlata de camera.
LENTILA AUTOIRIS (autoiris lens)
Lentila autoiris este o lentila cu un iris mecanic controlat de un motoras sau alt dispozitiv electronic si care raspunde la schimbarile nivelului de luminozitate receptionata de camera de supraveghere video. Irisul se deschide mai mult pe masura ce lumina care loveste cipul video scade si se inchide cand lumina creste. Lentila controleaza automat cantitatea de lumina care ajunge la cip (acest tip de lentila era foarte folositor cu putin timp inainte cand electronica proprie a camerei, care micsoreaza sau mareste nivelul de luminozitate electronic, era ineficienta).
LENTILA (lens)
Lentila este o componenta optica transparenta alcatuita din mai multe piese de sticla optica cu suprafete curbe (de obicei sferice, se folosesc si asferice dar apar doua probleme: ori calitate slaba ori pret ridicat) care folosesc lumina transmisa de un obiect pentru a forma o imagine reala sau virtuala a acelui obiect.
LENTILA ZOOM (zoom lens)
Lentila cu lungime focala variabila. Componentele lentilei sunt puse in miscare pentru a-si schimba pozitia, variind astfel distanta focala si unghiul de vizualizare printr-o serie specifica de mariri. Marimea acestor lentile este exprimata in paleta de distante focale (de ex: 11-110 sau 6-15) care indica cele doua valori ale distantelor focale. Au de asemenea un factor de marire precum 6X sau 10X. Lentila de 11-110mm este o lentila 10X pentru ca daca inmultim 11mm, campul de vizualizare maxim cu 10, rezultatul este 110mm, adica campul minim de vizualizare.
LUX
Masoara intensitatea luminii. Este o unitate de sistem international in care metrul este unitate de lungime. Un lux este egal cu un lumen pe metru patrat.
MARIRE (magnification)
Este un termen folosit in legatura cu lentila si a devenit in timp egal cu puterea atunci cand este descrisa marimea unei lentile cu zoom. O lentila de 16-160mm este o lentila zoom de 10X, adica are o marire de 10.
Exemplu: la o lentila varifocala 3.5-8mm aveti un factor de marire de 2.29(8/3.5=2.29).
N.T.S.C.
Este prescurtarea de la National Television Systems Committee si denumeste standardul pentru formatul de televiziune introdus de acest comitet pentru a uniformiza transmisiunile tv astfel incat toate sa fie compatibile, fie in alb/negru sau color. Acest sistem are formatul 720x486 si 30 de cadre pe secunda, fiecare cadru (frame) este alcatuit din 525 de linii individuale de scanare si este folosit in SUA, Canada, Japonia etc. Pentru Europa este valabil formatul PAL (alte formate sunt CCIR si SECAM).
- parametrii imaginii (culoare, contrast, luminozitate, awb, dnr...)
- parametri de expunere (shutter, agc, blc, dwdr...)
- functii speciale precum detectia si zonele la miscare, zone private , HLC (high light compensation), smart IR etc.
Meniul OSD are setari diferite in functie de DSP-ul si CCD-ul utilizat de camera de supraveghere.
Standardul european de televiziune perfectat de prof.Walter Brauch. Sistemul PAL are un numar de 25 de cadre/secunda (50 interlaced-intretesute), formatul 720x576, fiecare cadru este alcatuit din 625 de linii individuale de scanare. Din cele 625 de linii existente, doar 576 sunt vizibile, restul fiind folosite pentru a transmite alte informatii (ex. date de sincronizare).
PAN AND TILT
Denumeste un suport pe care este montata camera de supraveghere video; acesta roteste camera in plan orizontal (pan=stanga - dreapta) si vertical (tilt= sus - jos).
PIXEL
Prescurtare de la “picture element”. Un pixel este cea mai mica suprafata a unei imagini de televiziune care poate fi delimitata printr-un semnal electric. Numarul de elemente ale imaginii (pixeli) dintr-o imagine, precum si caracteristicile lor geometrice (inaltime si latime) ofera informatii cu privire la cate detalii sunt si la claritatea acestora.
REZOLUTIE VERTICALA SI ORIZONTALA
Defineste cantitatea de detaliu dintr-o imagine in sens vertical si orizontal. Este exprimata in numarul de “linii tv” (LTV sau TVL), verticale si orizontale care pot fi vazute la o distanta egala cu inaltimea imaginii, in general daca in specificatiile tehnice ale camerelor de supraveghere video este mentionata o singura rezolutie atunci aceasta se refera la REZOLUTIA ORIZONTALA ( data de numarul de linii verticale).
SATURATIE (saturation)
Referitor la culoare, defineste gradul la care culoarea este pura sau diluata cu lumina alba si este descrisa prin termeni precum “stralucitor”, culoare “inchisa”/”deschisa”, “pastel”, etc.
SCANARE (scanning)
Miscarea unui fascicol de electroni de la stanga la dreapta si de sus – jos peste o suprafata tinta folosita pentru a produce un semnal video si de a reproduce o imagine vizuala.
S.D.K. (Software Development Kit)
Un program cu ajutorul caruia producatorii permit utilizatorilor sa adauge functii noi la produsul lor.
SHUTTER
Circuit electronic care controleaza timpul de integrare a luminii in senzor, de obicei sub 1/60 secunde.
(S/N) SIGNAL TO NOISE RATIO
Raportul semnal/zgomot: raport intre semnalul video folositor si zgomotul nedorit. Exprimat de obicei in decibeli (dB). Camerele de supraveghere bune trebuie sa aiba acest raport de minim 48dB(cu cat raportul este mai mare, cu atat imaginea este mai clara).
SYNC
Se refera la o parte a semnalului video, este o prescurtare a cuvantului “a sincroniza”: partea semnalului video care sincronizeaza scanarea monitorului cu scanarea unei imagini. Impulsurile verticale si cele orizontale sunt folosite pentru a mentine sincronizarea fasciculului de electroni.
SEMNAL DE SINCRONIZARE (sync signal)
Semnalul folosit pentru sincronizarea scanarii.
SINCRONIZARE (synchronizing)
Mentinerea a doua sau mai multe procese de scanare in faza.
SUPER HAD (Hole-Accumalation Diode) CCD
chip video pentru camerele de supraveghere video, produs de firma SONY Corporation - reprezinta o versiune a sensorului de inalta performanta CCD HAD, care se caracterizeaza prin sensibilitate imbunatatita prin incorporarea unei noi generatii de semiconductori, tehnologie dezvoltata de SONY Corporation.(SUPER HAD – este o marca inregistrata SONY Corporation)
o generatie noua, superiora de chip video(senzor de imagine) pentru camerele de supraveghere video, produs de SONY Corporation cu sensibilitate ridicata cel putin 1000mV pe micron2 (SUPER HAD II – este o marca inregistrata SONY Corporation)
Se refera la capacitatea lentilei de a transmite lumina, reprezentata prin raportul dintre distanta focala si diametrul lentilei. O lentila rapida este sub F1.4; o lentila lenesa depaseste F1.8; cu cat este mai mare valoarea, cu atat este mai inceata lentila.
In domeniul video, acest termen se refera la aspectul de “purici” al imaginii cauzat de interferente electrice; mai apare in cazul in care cantitatea de lumina este mai mica decat cerintele de luminozitate ale camerei - pentru camere fara IR, aparitia imaginii "zgomotoase" poate fi datorata si pierderilor de semnal pe cablu in cazul distantelor mari de cablu.